RPSC-II grd Exam Date

http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif

27Nov-GK.

28Nov-S.St,Science.

29Nov-Hindi,Maths.

30Nov-English.



RPSC 2nd Grade Teacher GK Daily New Visit- Click Here

RPSC 2nd Grade Teacher GK Daily New Visit- Click Here

RPSC 2nd Grade Teacher GK Daily New Visit- Click Here

http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif

राजस्थान पर्यटन

http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif

गुलाबी नगर जयपुर

भारत के एतिहासिक एवं सांस्कृतिक राज्यों में राजस्थान अग्रणीय है। प्राचीन सभ्यता में डूबे हुए शहर की विविधता हर रूप में उभर कर आती है। राजस्थान की राजधानी जयपुर एक प्राचीन शहर है जो गुलाबी शहर के नाम से भी प्रसिद्ध है। इसकी पश्चिम ओर स्थित है थार मरुभूमि जो दुनिया के मशहूर रेगिस्तानों में से एक है।


आकर्षक पर्यटन स्थल

शहर में बहुत से पर्यटन आकर्षण हैं, जैसे जंतर मंतर, जयपुर, हवा महल, सिटी पैलेस, गोविंद देवजी का मंदिर, बी एम बिड़ला तारामण्डल, आमेर का किला, जयगढ़ दुर्ग आदि। जयपुर के रौनक भरे बाजारों में दुकानें रंग बिरंगे सामानों से भरी हैं , जिनमें हथकरघा उत्पाद, बहुमूल्य पत्थर, हस्तकला से युक्त वनस्पति रंगों से बने वस्त्र, मीनाकारी आभूषण, पीतल का सजावटी सामान,राजस्थानी चित्रकला के नमूने, नागरा-मोजरी जूतियाँ, ब्लू पॉटरी, हाथीदांत के हस्तशिल्प और सफ़ेद संगमरमर की मूर्तियां आदि शामिल हैं। प्रसिद्ध बाजारों में जौहरी बाजार, बापू बाजार, नेहरू बाजार, चौड़ा रास्ता, त्रिपोलिया बाजार और एम.आई. रोड़ के साथ लगे बाजार हैं ।

सिटी पैलेस
राजस्थानी व मुगल शैलियों की मिश्रित रचना एक पूर्व शाही निवास जो पुराने शहर के बीचोंबीच है। भूरे संगमरमर के स्तंभों पर टिके नक्काशीदार मेहराब, सोने व रंगीन पत्थरों की फूलों वाली आकृतियों ले अलंकृत है। संगमरमर के दो नक्काशीदार हाथी प्रवेश द्वार पर प्रहरी की तरह खड़े है। जिन परिवारों ने पीढ़ी-दर-पीढ़ी राजाओं की सेवा की है। वे लोग गाइड के रूप में कार्य करते है। पैलेस में एक संग्राहलय है जिसमें राजस्थानी पोशाकों व मुगलों तथा राजपूतों के हथियार का बढ़िया संग्रह हैं। इसमें विभिन्न रंगों व आकारों वाली तराशी हुई मूंठ की तलवारें भी हैं, जिनमें से कई मीनाकारी के जड़ऊ काम व जवाहरातों से अलंकृत है तथा शानदार जड़ी हुई म्यानों से युक्त हैं। महल में एक कलादीर्घा भी हैं जिसमें लघुचित्रों, कालीनों, शाही साजों सामान और अरबी, फारसी, लेटिन व संस्कृत में दुर्लभ खगोल विज्ञान की रचनाओं का उत्कृष्ट संग्रह है जो सवाई जयसिंह द्वितीय ने विस्तृत रूप से खगोल विज्ञान का अध्ययन करने के लिए प्राप्त की थी।

जंतर मंतर
एक पत्थर की वेधशाला। यह जयसिंह की पाँच वेधशालाओं में से सबसे विशाल है। इसके जटिल यंत्र, इसका विन्यास व आकार वैज्ञानिक ढंग से तैयार किया गया है। यह विश्वप्रसिद्ध वेधशाला जिसे २०१२ में यूनेस्को ने विश्व धरोहरों में शामिल किया है, मध्ययुगीन भारत के खगोलविज्ञान की उपलब्धियों का जीवंत नमूना है! इनमें सबसे प्रभावशाली रामयंत्र है जिसका इस्तेमाल ऊंचाई नापने के लिए किया जाता है।

हवा महल
ईसवी सन् 1799 में निर्मित हवा महल राजपूत स्थापत्य का मुख्य प्रमाण चिन्ह। पुरानी नगरी की मुख्य गलियों के साथ यह पाँच मंजिली इमारत गुलाबी रंग में अर्धअष्टभुजाकार और परिष्कृत छतेदार बलुए पत्थर की........More Dtl visit click Hear


hi dear plz vist For :-


Current GKhttp://currentgke.blogspot.com

New SmShttp://sms4online.blogspot.com

RPSC 2nd Grade Teacher GK Daily New Visit

http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif

RPSC 2nd Grade Teacher GK Daily New Visit- Click Here

RPSC 2nd Grade Teacher GK Daily New Visit- Click Here

RPSC 2nd Grade Teacher GK Daily New Visit- Click Here

Rajasthan GK

http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif
* rajasthan cricket team ne ranjee kup 77 year se pahli bar jita hai (for patwari exam imp)

*Raj. ki 1st sahakari samiti 1905 mein kahan sthapit ki gayi?(RAS-10)
"Ajmer k Bhinay mein"


*2018 k Winter Olympics kahan honge?
"South Korea"



*Raj. mein kitne Krishi Vishwvidyalaya hai?(RPSC-10)
"2"


*Sishu Mrityu dar kis mein abhivyakt ki jati hai?(RPSC-10)
"Rate per 1000 Jeewit Janm"



*Raj. mein Khaare paani ki sabse badi jheel?(VanRakshak-11)
"Sambhar"


*Jain Vishw Bharti kahan?(BSTC-11)
"Ladnun






*2011 ki World Economic Forum ki varshik baithak kahan hui?
"Davos"


* 'Bar Council of India(BCI)' ka chairman kaun hai?
"Ashok Parija"


*Raj. ka Dhatu-Nagar?(RPSC-11)
"Nagaur"


*Raj. mein 1st Vidhansabha ka samay?(Patwar-09)
"1952-57"


*Kis Raja ke vansaj Gurjar Pratihar kahe jane lage? (RPSC-11)
"Nagbhatt-II"


* Raj. ki 1st Cement Factory kahan sthapit ki gayi?(RPSC-11)
"Lakheri"



*Annie Besent ka birth kis desh mein hua?
"Ireland"


*Vatican kis nadi k kinare basa hai?
"Tiber"





Rajasthan History, Rajasthan Economy, Rajasthan Polity, Geography of Rajasthan, Rajasthan Books and Authors, Rajasthan Awards and Honours, Rajasthan Miscellaneous, Rajasthan General Knowledge Quiz, Rajasthan Current GK, Rajasthan currentgk, Rajasthan General Knowledges, Rajasthan Current Affairs, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE QUIZ, Rajasthan CURRENT AFFAIRS, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE, Rajasthan PERSONALITY, Rajasthan GK, Rajasthan BUSINESS GK, Rajasthan ENVIRONMENT GK, Rajasthan AMAZING FACTS, Rajasthan INDUSTRY NEWS-INDIA, Rajasthan SPORTS GK, Rajasthan COMPETITIVE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS, Rajasthan HISTORY, Rajasthan GEOGRAPHY, Rajasthan CONSTITUTION AND 5 YEAR PLAN, Rajasthan RAILWAY RECRUITMENTS, abour rajasthan, Rajasthan, Rajasthan Festivals Fairs, Rajasthan Geography, rajasthan history, Rajasthan Profile, Rajasthan rajasthan, Rajasthan Tourist

Rajasthan GK Questions

http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif
Rajasthan GK Questions with Answers.


1) Where is Rana Pratap Sagar power project?

ans. Rawat bhata Kota


2) Who wrote defining moments?

ans. Rajendra Shekhar

3) First private sector medical college of Rajasthan?

ans. MGNIMS (mahatma Gandhi Medical College, Jaipur)


4) State animal of rajasthan?

ans. Chinkara

5) In which district in Rajasthan, there is maximum density of people?

ans. Ajmer

6) Ghaghar river in its peak, touches which city in Northern Rajasthan?

ans. Anupgarh

7) Choti Teej is celebrated in which month?
ans. Shravan


8) Who is called gandhi of Bangad?
ans. Bholilal Pandya


9) Who was primeminister of the big Rajasthan ?

ans. Hiralal Shashtri


10) Which chinese traveller visited Bhinmal?
ans. Huenseng

11) Where did Jasnathi tribe originate ?
Ans. Bikaner


12) Where are marble statues made in maximum?

Ans. Jaipur



Where is JANGAL?

Bikaner

Where is ARBUD?

Sirohi

Where is UPARMAL?

Bhilwara

Where is GIRWA?

Udaipur

Where is MARWAR?

Jodhpur

Where is BHOMAR ?

DUNGARGARH

WHERE IS ACHALGARH ?

MT. ABU, SIROHI

Where is Bairath?

Alwar

Where is Jarga?

Udaipur

Where is Raghunathgarh?

Sikar

Where is Bhairach?

Alwar




Rajasthan History, Rajasthan Economy, Rajasthan Polity, Geography of Rajasthan, Rajasthan Books and Authors, Rajasthan Awards and Honours, Rajasthan Miscellaneous, Rajasthan General Knowledge Quiz, Rajasthan Current GK, Rajasthan currentgk, Rajasthan General Knowledges, Rajasthan Current Affairs, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE QUIZ, Rajasthan CURRENT AFFAIRS, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE, Rajasthan PERSONALITY, Rajasthan GK, Rajasthan BUSINESS GK, Rajasthan ENVIRONMENT GK, Rajasthan AMAZING FACTS, Rajasthan INDUSTRY NEWS-INDIA, Rajasthan SPORTS GK, Rajasthan COMPETITIVE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS, Rajasthan HISTORY, Rajasthan GEOGRAPHY, Rajasthan CONSTITUTION AND 5 YEAR PLAN, Rajasthan RAILWAY RECRUITMENTS, abour rajasthan, Rajasthan, Rajasthan Festivals Fairs, Rajasthan Geography, rajasthan history, Rajasthan Profile, Rajasthan rajasthan, Rajasthan Tourist

Rajasthan GK

http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif
Rajasthan GK Questions with Answers.


1) Where is Rana Pratap Sagar power project?

ans. Rawat bhata Kota


2) Who wrote defining moments?

ans. Rajendra Shekhar

3) First private sector medical college of Rajasthan?

ans. MGNIMS (mahatma Gandhi Medical College, Jaipur)


4) State animal of rajasthan?

ans. Chinkara

5) In which district in Rajasthan, there is maximum density of people?

ans. Ajmer

6) Ghaghar river in its peak, touches which city in Northern Rajasthan?

ans. Anupgarh

7) Choti Teej is celebrated in which month?
ans. Shravan


8) Who is called gandhi of Bangad?
ans. Bholilal Pandya


9) Who was primeminister of the big Rajasthan ?

ans. Hiralal Shashtri


10) Which chinese traveller visited Bhinmal?
ans. Huenseng

11) Where did Jasnathi tribe originate ?
Ans. Bikaner


12) Where are marble statues made in maximum?

Ans. Jaipur


13) Where is JANGAL?

Bikaner

14) Where is ARBUD?

Sirohi

15) Where is UPARMAL?

Bhilwara

16) Where is GIRWA?

Udaipur

17) Where is MARWAR?

Jodhpur

18) Where is BHOMAR ?

DUNGARGARH

19) WHERE IS ACHALGARH ?

MT. ABU, SIROHI

20) Where is Bairath?

Alwar

21) Where is Jarga?

Udaipur

22) Where is Raghunathgarh?

Sikar

23) Where is Bhairach?

Alwar
 

Rajasthan History, Rajasthan Economy, Rajasthan Polity, Geography of Rajasthan, Rajasthan Books and Authors, Rajasthan Awards and Honours, Rajasthan Miscellaneous, Rajasthan General Knowledge Quiz, Rajasthan Current GK, Rajasthan currentgk, Rajasthan General Knowledges, Rajasthan Current Affairs, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE QUIZ, Rajasthan CURRENT AFFAIRS, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE, Rajasthan PERSONALITY, Rajasthan GK, Rajasthan BUSINESS GK, Rajasthan ENVIRONMENT GK, Rajasthan AMAZING FACTS, Rajasthan INDUSTRY NEWS-INDIA, Rajasthan SPORTS GK, Rajasthan COMPETITIVE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS, Rajasthan HISTORY, Rajasthan GEOGRAPHY, Rajasthan CONSTITUTION AND 5 YEAR PLAN, Rajasthan RAILWAY RECRUITMENTS, abour rajasthan, Rajasthan, Rajasthan Festivals Fairs, Rajasthan Geography, rajasthan history, Rajasthan Profile, Rajasthan rajasthan, Rajasthan Tourist

Rajasthan Public Service Commission [RAS/RTS] (Pre.) Rajasthan Public Service Commission [RAS/RTS] (Pre.) Solved Paper

http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif
Rajasthan Public Service Commission [RAS/RTS] (Pre.) Examination, 2007 Solved Paper

Rajasthan Public Service Commission [RAS/RTS] (Pre.) Examination, 2007 Solved Paper

  1. The Sikh Kingdom of Punjab was annexed by the English East India Company inâ€"
(A) 1836 (B) 1839
(C) 1849 (D) 1852

2. The Kol Uprising of 1831 started inâ€"
(A) Gujarat
(B) Bengal
(C) Rajputana
(D) Chota Nagpur

3. Who led the Revolt of the Bareilly troops in 1857 ?
(A) Kunwar Singh
(B) Bakht Khan
(C) Azimullah
(D) Maulvi Ahmadullah

4. Who among the following leaders of the Revolt of 1857 declared himself to be the Governor of Bahadur Shah ?
(A) Nana Sahib
(B) Tantia Tope
(C) Kunwar Singh
(D) Bakht Khan

5. The first Indian Factories’ Act was passed inâ€"
(A) 1881 (B) 1885
(C) 1891 (D) 1894

6. Which of the following was not a consequence of the British Land Revenue Policy in India ?
(A) Increasing impoverishment of the peasants
(B) Growing peasant indebted-ness
(C) The spread of landlordism
(D) The ruin of artisan indus-tries

7. The Archaeological Survey of India was set up during the Viceroyalty ofâ€"
(A) Lord Lytton
(B) Lord Ripon
(C) Lord Dufferin
(D) Lord Curzon

8. Who was known as ‘The Grand Old Man of India’ ?
(A) B.G. Tilak
(B) G.K. Gokhale
(C) Mahatma Gandhi
(D) Dadabhai Naoroji

9. The most important Pre-Con-gress Nationalist Organisation wasâ€"
(A) The Indian Association of Calcutta
(B) Poona Sarvajanik Sabha
(C) Bombay Presidency Asso-ciation
(D) The Madras Mahajan Sabha

10. Who among the following was a leader of Prarthana Samaj ?
(A) Gopal Hari Deshmukh
(B) Vasudeo Balwant Phadke
(C) R.G. Bhandarkar
(D) G.K. Gokhale

11. All India Women’s Conference was founded inâ€"
(A) 1922 (B) 1927
(C) 1929 (D) 1932

12. Who among the following oppo-sed the Age of Consent Bill of 1891 ?
(A) Swami Dayanand
(B) Rabindranath Tagore
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Surendranath Sen

13. The worst famine in India under the British rule occurred inâ€"
(A) 1860â€"61 (B) 1876â€"78
(C) 1896â€"97 (D) 1899â€"1900

14. The first textile mill was started in Bombay in the yearâ€"
(A) 1853 (B) 1855
(C) 1866 (D) 1879

15. Abhinava Bharat organised in 1904 wasâ€"
(A) a secret society of revolu-tionary activists
(B) a newspaper advocating revolutionary activities
(C) a cultural organisation
(D) a trade union movement

16. A newspaper Al Hilal was brought out in 1912 byâ€"
(A) Dr. M.A. Ansari
(B) Hakim Ajmal Khan
(C) Maulana Abul Kalam Azad
(D) Maulana Muhammad Ali

17. The cancellation of the partition of Bengal was announced inâ€"
(A) 1909 (B) 1911
(C) 1913 (D) 1916

18. Who criticised Indians for having lost touch with the rest of the World ?
(A) Raja Rammohan Roy
(B) Sayyed Ahmad Khan
(C) Vivekananda
(D) Swami Dayanand

19. All India Harijan Sangh was founded byâ€"
(A) B.R. Ambedkar
(B) Mahatma Gandhi
(C) Jotiba Phule
(D) B.M. Malabari

20. Who among the following was not a leader of militant nationa-lism ?
(A) Rajnarain Bose
(B) V.S. Chiplunkar
(C) Arbindo Ghosh
(D) Sasipada Bannerjee

21. Who among the following was the leader of Bihar Kisan Sabha ?
(A) Sahajanand Saraswati
(B) Baba Ramchandra
(C) Vijay Singh Pathik
(D) Shraddhanand

22. Who became the Vice-President of the Viceroy’s Council in the Interim Government of 1946-47 ?
(A) C. Rajagopalachari
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Jawahar Lal Nehru
(D) M.A. Jinnah

23. Who among the following woman social reformers was called ‘Pandita’ ?
(A) Gangabai
(B) Ramabai
(C) Sister Subbalaksmi
(D) Annie Besant

24. Who was the leader of No Tax Campaign of the peasants orga-nised in 1928 ?
(A) S.A. Dange
(B) Baba Ramchandra
(C) Sardar Vallabhbhai Patel
(D) Subhash Chandra Bose

25. The Second Civil Disobedience Movement was started by Mahatma Gandhi inâ€"
(A) 1928 (B) 1930
(C) 1932 (D) 1934

26. An All India Strike by Postal and Telegraph Workers started inâ€"
(A) November, 1945
(B) February, 1946
(C) July, 1946
(D) August, 1946

27. Samhita isâ€"
(A) Collection of hymns
(B) Text on grammar
(C) Text on Ayurveda
(D) Forest treatises

28. Which of the following state-ments is not true about Rigvedic Aryans ?
(A) They lived in villages.
(B) They did not know gamb-ling.
(C) They practised polygamy.
(D) Family was the unit of social life.

29. Early Vedic society was organi-sed inâ€"
(A) Janas (B) Jati
(C) Rajanya (D) Sabha

30. Who was the author of Astadh-yayi ?
(A) Patanjali
(B) Panini
(C) Magha
(D) Visakhadatta

31. Which of the following metal was not used by the people of the Indus Civilization ?
(A) Iron (B) Bronze
(C) Gold (D) Silver

32. Which of the following Harap-pan sites is located in Gujarat ?
(A) Banawali
(B) Sanghol
(C) Mudiala Kalan
(D) Surkotada

33. The hallmark of Vedic religion and culture wasâ€"
(A) Dhyana
(B) Brahmacharya
(C) Puja
(D) Yajna

34. Under whose patronage was the Sangam literature composed ?
(A) Cholas (B) Cheras
(C) Pandyas (D) Chalukyas

35. What is the language of the Sangam literature ?
(A) Tamil (B) Pali
(C) Prakrit (D) Sanskrit

36. Which of the following ideas is not associated with Buddhism ?
(A) Sila (B) Prajna
(C) Pitru (D) Dhyana

37. The highest goal in Buddhism isâ€"
(A) Nirvana
(B) Madhyama Marga
(C) Vinaya
(D) Atmavad

38. The Third Buddhist Council was convened atâ€"
(A) Takshasila
(B) Sarnath
(C) Bodhgaya
(D) Pataliputra

39. Who among the following scho-lars wrote ‘History of Dharam Sastra’ ?
(A) D.P. Chattopadhyay
(B) P.V. Kane
(C) A.S. Altekar
(D) D.C. Sarkar

40. Who among the following argued that the Aryans came from Central Asia ?
(A) B.G. Tilak
(B) Brandenstein
(C) William Jones
(D) V.A. Smith

41. According to tradition, how many Sangam were held ?
(A) Two (B) Three
(C) Four (D) Five

42. Which of the following terms denotes a market centre ?
(A) Prasada (B) Nigama
(C) Grama (D) Nadi

43. Which of the following denotes a land revenue term ?
(A) Vivita (B) Bhaga
(C) Sulka (D) Kara

44. Which of the following officers according to Arthasastra was entrusted with the collection of revenue ?
(A) Sitadhyaksa
(B) Sansthadhyaksa
(C) Samahartta
(D) Sannidhata

45. Megasthenes divided Indian society intoâ€"
(A) Four groups
(B) Seven groups
(C) Eight groups
(D) Twelve groups

46. The Mauryan King Bindusara faced the rebellion of the people ofâ€"
(A) Kosala (B) Nalanda
(C) Kalinga (D) Takshasila

47. Which sect was initially called Nirgrantha ?
(A) Buddhist (B) Jaina
(C) Ajivika (D) Pashupata

48. Which of the following is regar-ded as the early Jaina Text ?
(A) Sutra Kritang
(B) Tripatika
(C) Mahavastu-Avdana
(D) Avdana Kalpalata

49. Which of the following is a Harappan port ?
(A) Alexandria
(B) Lothal
(C) Mahasthangarh
(D) Nagapattanam

50. The commonest term for peasan-try in early medieval North India isâ€"
(A) Kutumbin
(B) Bhogin
(C) Baddhahalika
(D) Swami

51. By Mauryan times the main sea-port of the Ganges basin wasâ€"
(A) Sopara
(B) Bhragukachchha
(C) Patala
(D) Tamralipti

52. Which of the following is not an Antyaja ?
(A) Chandala (B) Rajaka
(C) Nata (D) Yavana

53. Buddhism was introduced into Tibet fromâ€"
(A) The Pala Empire
(B) Harsha Vardhana’s State
(C) The Kushana State
(D) The Mauryan State

54. Which of the following state-ments is not true of Ashoka’s Dhamma ?
(A) There was a stress on non-violence
(B) Capital punishment was discontinued
(C) Donation to Brahmans was stressed
(D) There was a concern for master-servant relationship

55. Which of the following commo-dities was a major item of export trade in the Kusana period ?
(A) Cotton textiles
(B) Horse
(C) Gold
(D) Paper

56. Who among the following is described as a fabulously rich merchant in Buddhist Jatakas ?
(A) Vanik
(B) Sarthavaha
(C) Setthi
(D) Apanika

57. Alberuni’s account of India isâ€"
(A) Kitab-ul-Hind
(B) Chachnama
(C) Futuh-us-Salatin
(D) Tarikh-i-Yamini

58. Wali under the Sultans of Delhi wasâ€"
(A) Provincial Governor
(B) Head of Revenue Depart-ment
(C) Minister with full powers
(D) Head of the State news-agency

59. Amir Khusro describes the mili-tary campaigns of Jalal-ud-din Khalji in his workâ€"
(A) Nuh Sipihar
(B) Mifta-ul-Futuh
(C) Qiran-us Sadain
(D) Khazain-ul-Futuh

60. The most powerful Kings of Northern India in the 9th and 10th Centuries wereâ€"
(A) The Palas
(B) The Chahmanas
(C) The Rashtrakutas
(D) The Gurjara Pratiharas

61. Who declared that there were no slaves in India ?
(A) Kautilya (B) Megasthenes
(C) Patanjali (D) Fahien

62. The view that the Rajputs were descendents of the Vedic Aryans is expressed byâ€"
(A) James Tod
(B) Dashrath Sharma
(C) V.A. Smith
(D) C.V. Vaidya

63. Which Sultan replaced the system of measurement of land by crop sharing in the Khalisa areas ?
(A) Balban
(B) Ala-ud-din Khalji
(C) Ghiyas-ud-din Tughlaq
(D) Muhammad Tughlaq

64. Who among the following Vijay-anagara rulers bore the title of Gajabentakara ?
(A) Krishna Deva Raya
(B) Deva Raya II
(C) Deva Raya I
(D) Rama Raya

65. Which Vijayanagara ruler sent an embassy to China ?
(A) Harihara I
(B) Krishna Deva Raya
(C) Bukka I
(D) Saluva Narasimha

66. The Sultan Ghari was built as the mausoleum ofâ€"
(A) Qutab-ud-din Aibak
(B) Rukh-ud-din Firoj
(C) Nasir-ud-din Mahmud
(D) Kaikubad

67. The first Madrasa at Delhi namely “Madrasae Muizzâ€� was established byâ€"
(A) Qutub-ud-din Aibak
(B) Iltutmish
(C) Nasir-ud-din Mahmud
(D) Balban

68. Officer in-charge of royal household under the Sultans of Delhi was designatedâ€"
(A) Amir-i-hajib
(B) Wakil-i-dar
(C) Barid-i-mumalik
(D) Mustaufi-i-mumalik

69. The Chishti Saint who founded a branch of Chishti Silsilah in Gulbarga wasâ€"
(A) Shaikh Nasir-ud-din Chirag-i-Delhi
(B) Gesu Daraz
(C) Shaikh Hamid-ud-din Nagori
(D) Jalal-ud-din Tabrizi

70. Who among the following was not a Nirguni Bhakti Saint ?
(A) Shankardev (B) Raidas
(C) Dadu (D) Dhanna

71. Bhramar Geet were composed byâ€"
(A) Mirabai (B) Nabhadas
(C) Surdas (D) Haridas

72. Select the correct chronology of dynasties that ruled Vijayana-gara ?
(A) Sangama, Tuluva, Saluva, Aravidu
(B) Tuluva, Sangama, Saluva, Aravidu
(C) Aravidu, Sangama, Tuluva, Saluva
(D) Sangama, Saluva, Tuluva, Aravidu

73. The largest administrative divi-sion in Vijayanagara wasâ€"
(A) Kottam (B) Rajyam
(C) Kurram (D) Nadu

74. Pushti Marg was founded byâ€"
(A) Chaitanya
(B) Vallabhacharya
(C) Ramananda
(D) Nimbarka

75. Which of the following rulers of Bikaner was deposed by Jahan-gir ?
(A) Raja Rai Singh
(B) Raja Sur Singh
(C) Raja Dalpat Singh
(D) Raja Karan Singh

76. Who is the author of Safinat-ul-Aulia ?
(A) Shaikh Ahmad Sarhindi
(B) Mohsin Fani
(C) Dara Shukoh
(D) Jahandar Shah

77. Who made the Madad-i-maash grants completely hereditary ?
(A) Akbar
(B) Shahjahan
(C) Aurangzeb
(D) Bahadur Shah

78. The Ibadatkhana was closed in the yearâ€"
(A) 1579 (B) 1580
(C) 1582 (D) 1583

79. Who among the following Mughal Emperors made serious attempt to annex Trans-Oxiana ?
(A) Humayun
(B) Akbar
(C) Jahangir
(D) Shahjahan

80. Cultivation of tobacco was intro-duced in India during the reign ofâ€"
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb

81. In 1585 Akbar shifted his capital toâ€"
(A) Kabul
(B) Lahore
(C) Fatehpur Sikri
(D) Multan

82. Nasaq during the Mughal Period wasâ€"
(A) A system of land revenue assessment
(B) A unit of measurement of land
(C) A Zamindari territory
(D) Revenue free land grant

83. Which of the following mosques is entirely made of marble ?
(A) Jama Masjid at Sikri
(B) Moti Masjid in the Agra Fort
(C) Qila-i-Kuhna Masjid in the Purana Qila of Delhi
(D) Jama Masjid of Delhi

84. Who among the following is the first comprehensive historian of the Marathas ?
(A) M.G. Ranade
(B) G.S. Sardesai
(C) James Cuningham Grant Duff
(D) C.A. Kincaid

85. Who among the following rulers patronized musician Lal Khan Gun Samudra ?
(A) Hussain Shah Sharqi
(B) Islam Shah Sur
(C) Ibrahim Adil Shah II
(D) Shahjahan

86. Dastan-i-Amir-i-Hamza was illu-strated during the reign ofâ€"
(A) Humayun
(B) Akbar
(C) Jahangir
(D) Shahjahan

87. The English East India Company obtained the lease of Madras inâ€"
(A) 1611 (B) 1623
(C) 1639 (D) 1646

88. Who among the following was imprisoned by the Mughal Emp-eror Jahangir ?
(A) Gosain Jadrup
(B) Miyan Mir
(C) Guru Ramdas
(D) Shaikh Ahmad Sarhindi

89. In 1739 the Portuguese lost their possessions of Salsette and Bas-sein toâ€"
(A) The Dutch
(B) The English
(C) The Mughals
(D) The Marathas

90. Lohgarh Fort was built byâ€"
(A) Guru Hargovind
(B) Guru Teg Bahadur
(C) Guru Govind Singh
(D) Banda Bahadur

91. In 1585-86 the only Rajput who held the mansab of 5000 wasâ€"
(A) Raja Bhagwant Das
(B) Raja Raisingh of Bikaner
(C) Raja Man Singh
(D) Rai Surjan Hada

92. Who introduced the Mughal land revenue system in the Deccan ?
(A) Mahabat Khan
(B) Mirza Raja Jaisingh
(C) Diler Khan
(D) Murshid Kuli Khan

93. Which one of the following acco-rding to Bernier was the owner of land in India ?
(A) The Zamindar
(B) The King
(C) The Khud Kashta
(D) The Village Community

94. Haidar Ali established his autho-rity over the State of Mysore inâ€"
(A) 1755 (B) 1761
(C) 1764 (D) 1766

95. In 1751 the Nawab of Bengal ceded Orissa toâ€"
(A) The English East India Company
(B) The Nawab of Avadh
(C) The Marathas
(D) The Afghans

96. Which Peshwa started a long campaign against the sidis of Janjira ?
(A) Balaji Vishwanath
(B) Baji Rao I
(C) Balaji Baji Rao
(D) Madhav Rao

97. Who was the founder of the Widow Remarriage Association in the 19th century ?
(A) Raja Rammohan Roy
(B) Vishnu Shastri Pandit
(C) Ramabai
(D) Gopal Hari Deshmukh

98. Shahu was granted the Chauth and Sardeshmukhi of the Deccan during the reign ofâ€"
(A) Bahadur Shah
(B) Jahandar Shah
(C) Farrukh Siyar
(D) Muhammad Shah

99. Farrukh Siyar was deposed and killed byâ€"
(A) Zulfiqar Khan
(B) Jahandar Shah
(C) The Sayyed Brothers
(D) Saadat Khan

100. The founder of the autonomous kingdom of Avadh wasâ€"
(A) Saadat Khan Burhan-ul-Mulk
(B) Safdar Jang
(C) Murshid Kuli Khan
(D) Hussain Kuli Khan

Answers with Explanations :1. (C) 2. (D)
3.
(All the four options of the question are not correct.)
Khan Bahadur Khan, the successor of the former ruler (Nawab) of Rohilkhand, led the Revolt of the Bareilly troops in 1857.
4. (All the four options of the question are not correct.)
Khan Bahadur Khan of Bareilly, declared himself to be the Governor (Nazim) of Bahadur Shah.
Nana Sahib declared himself as Peshwa, Kunwar Singh was a Zamindar of Bihar, Tantia Tope was the army-chief of Nana Sahib and Bakht Khan was the army-chief of Bahadur Shah.
5. (A) 6. (D) 7. (D) 8. (D) 9. (A)
10. (C)
11. (B)
The All India Women’s Con-ference (AIWC), one of the oldest voluntary organization in the country was founded in 1927 by Margaret Cousins, an Irish Lady, who had made India her home. AIWC original concern was women’s education but grad-ually it took up various social and economic issues concerning women, such as Purdah, Child Marriage, Traf-ficking, Women’s Property Right etc.
Today, AIWC has over 1,00,000 members in 500 branches all over country. It is recognized as a premier organization working for Women’s Development and Empowerment.
12. (C) 13. (B) 14. (A) 15. (A)
16. (C)
The Al-Hilal was a news-paper established by Indian leader Maulana Abul Kalam Azad and used as a medium for criticism of the British Raj in India. The newspaper also espoused the cause of the Indian independence movement and exhorted Indian Muslims to join the movement. The newspaper was shut down under the Press Act of 1914.
17. (B) 18. (C) 19. (B) 20. (A) 21. (A)
22. (C) 23. (B) 24. (C) 25. (C) 26. (B)
27. (A) 28. (B) 29. (A)
30. (B)
Panini was an ancient Indian grammarian from Gandhara. He is known for his Sanskrit gram-mar, particularly for his formula-tion of the 3,959 rules of Sanskrit morphology in the grammar known as Ashtadhyayi, the foundational text of the gram-matical branch of the vedanga, the auxiliary scholarly discipline of vedic religion. The Ashtadh-yayi is the earliest known gram-mar of Sanskrit, and the earliest known work on descriptive ling-uistics, generative linguistics, and together with the work of his immediate predecessors stands at the beginning of the history of linguistics itself.
31. (A)
32. (D)
Surkotada is an archaeolo-gical site located in India. It is famous for horse remains dated to ca. 2008 BCE. The site at Surkotada is located 160 km north east of Bhuj, in the District of Kutch, Gujarat.
33. (D) 34. (C) 35. (A) 36. (C) 37. (A)
38. (D)
The third Buddhist Council was convenced in about 250 BCE at Asokarama in Patilputra, under the patronage of Emperor Asoka. The reason for convening the third Buddhist Council is reported to have been to red the sangha of corruption and bogus monks who held heretical views. It was presided over by the Elder Moggaliutta Tissa and one thou-sand monks participated in the Council.
39. (B)
History of Dharmasastra, with subtitle Ancient and Medie-val Religious and Civil Law in India, is a monumental five-volume work consisting of around 6,500 pages, and was written by Dr. Pandurang Vaman Kane, an indologist. The first volume of the work was publi-shed in 1930 and the last one in 1962. The work is considered as Dr. Kane’s Magnum opus in English.
40. (B) 41. (D) 42. (B) 43. (B) 44. (C)
45. (B) 46. (D) 47. (B) 48. (A) 49. (B)
50. (A) 51. (D) 52. (D) 53. (A) 54. (B)
55. (A) 56. (C) 57. (A) 58. (A) 59. (B)
60. (D) 61. (B) 62. (D) 63. (C) 64. (B)
65. (C) 66. (C) 67. (B) 68. (B) 69. (B)
70. (A) 71. (C) 72. (D) 73. (B) 74. (B)
75. (A) 76. (C) 77. (D) 78. (C) 79. (D)
80. (B) 81. (B)
82. (A)
Nasaqâ€"A subordinate met-hod of revenue assessment which could be used under some major method of assessment. In this method, the revenue was asses-sed on the basis of the previous figures of assessment.
83. (B) 84. (C) 85. (D) 86. (B) 87. (C)
88. (D) 89. (D) 90. (C) 91. (C) 92. (D)
93. (B)
94. (B)
Haider Ali, born in 1721 in an obscure family, started his career as a petty officer in the Mysore Army. Though uneducated, he possessed a keen intellect and was a man of great energy, daring and determination. Haider Ali soon found his opportunity in the wars which in valved Mysore for more than twenty years. He established a Modern arsenal in Dindigal in 1755 with the help of French experts. In 1761 he overthrew Nanjaraj and established his authority over the Mysore state.
95. (C)
96. (B)
Baji Rao I was a bold and brilliant commander and an ambitious and clever statesman. He has been described as the greatest exponent of Guerrila tactics after Shivaji hed by Baji Rao, the Marathas waged nume-rous campaigns against the Mughal Empire. In 1733, Baji Rao started a long campaign against the sidis of Janjira and in the end expelled them from the main-land.
97. (B)
98. (C)
99. (C)
Farrukh Siyar owed his victory to the Sayyed brothers. Abdullah Khan and Hussain Ali Khan Barahow who were there-fore given the offices of Wazir and Mir Bakshi respectively. The two brothers soon acquired domi-nant control over the affairs of the state. Farrukh Siyar lacked the capacity of rule. He was cowardly, cruel, undependable and faithless. In 1719, Farrukh Siyar was deposed and killed by Sayyed brothers.
100. (A) The Subah of Avadh, exten-ding from Kannauj district in the west to the river Karmanasa in the east, was a large and pros-perous region. It became virtually independent in 1722 when a Persian Shia adventurer named Saadat Khan was appointed its governor by Muhammad Shah.

Rajasthan Fairs and Festivals

http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif

Pushkar Fair, Pushkar (November): The well-known and marked with largest participation of all the festivals of Rajasthan, Pushkar is an important pilgrimage as well as the venue of a mammoth cattle fair. Bazaars, auctions, music and sports are highlight of this event.

Desert Festival, Jaisalmer (Jan-Feb.): One of the most popular among the festivals of Rajasthan, the Jaisalmer Desert festival is a journey into the heart of the Rajasthan desert, the golden city of Jaisalmer. A true show on the sands which attracts even the much traveled visitor. Folk performers like musicians, ballad singers, snake charmers, and puppeteers all exhibit their traditional skills. There are exciting camel dances, camel acrobatics, camel races, and camel polo, competitions for the best decorated camel, tug-of-war between musclemen, a turban tying competition and a Mr. Desert contest. The culmination is a sound and light spectacle on a moonlit night amidst sand dunes.

Elephant Festival, Jaipur (March-April): A festival to celebrate Holi, this is a great occasion for the visitor to watch several elephant sports and also play this festival of colours. A show is organised with the elephants turning out in their best finery.

Gangaur Festival (March-April): A festival devoted to Goddess Parvati, the consort of Lord Shiva. It is time for young girls to dress up in their finery and pray for grooms of their choice while the married women pray for the well-being of their husbands. This 18-day festival is laced with various activities and culminates in a grand procession marking the arrival of Shiva to escort his bride home.

Marwar Festival, Jodhpur (October): A festival devoted mainly to the music and dance of the Marwar region. This is a festival that allows the visitor to understand and enjoy the folk traditions of this part of the state. Organized by the Department of Tourism, Government of Rajasthan, the Marwar Festival was originally known as the Maand Festival. Maand is a classical style of folk music centered on the romantic life style of Rajasthan's rulers, and Maand Raag recreates the old world charm and graceful dances of the desert. A must for those interested in folk music during their holidays in Rajasthan.

Camel Festival, Bikaner (January): An enchanting desert city which comes alive with music and dance during the famed Camel Festival of Bikaner. It is fast gaining popularity as the visitor finds an opportunity to see some unusual folk performances, camel, race camel dance etc.

Teej Festival, Jaipur (July-August): A festival to mark the advent of monsoon. Processions, women dressed in bright colours and a lot of merriment prevails during Teej. Essentially a women's festival, it is interesting to watch them enjoying in groups and at various bazaars where they turn up to shop in all their finery.

Nagaur Fair, Nagaur (Jan-Feb.): Essentially an animal fair, it provides an opportunity to participate in some of the local sports. Situated half way between Bikaner and Jodhpur, Nagaur awakens with the thronging of cattle, horses and camels accompanied by their colorfully turbaned owners. There is earnest bargaining between owners and buyers, and plenty of fun and festivity. Games, tug-of-war contests, camel races and strains of ballads create a joyful atmosphere with the setting sun in the background.

Baneshwar Fair, Baneshwar (Jan-Feb.): A religious festival with simple and traditional rituals. This fair is the centre of attraction of a large number of tribals from the neighboring states of Madhya Pradesh and Gujarat who join their brethren from Rajasthan in offering prayers to Lord Shiva.

Mewar Festival, Udaipur (March-April): A festival to welcome the spring season. There is song, dance, processions, devotional music and fireworks where almost everybody participates. Not to be missed during your Rajasthan tour and travel.

Urs Ajmer Sharif, Ajmer (According to Lunar Calendar): Held in the memory of the revered Sufi Saint Khawaja Moinuddin Chisti, it is an occasion for thousands of believers to congregate at the shrine and offer their prayers. All of Ajmer seems to take on a festive air and several programmes are organised to mark the festival.

Summer Festival, Mount Abu (June): Organised in the only hill station of Rajasthan, this is the coldest place at this time of the year. Folk dances and a general atmosphere of gaiety prevails in this tiny hill resort and the tourist has ample time to relax and enjoy himself.


Rajasthan History, Rajasthan Economy, Rajasthan Polity, Geography of Rajasthan, Rajasthan Books and Authors, Rajasthan Awards and Honours, Rajasthan Miscellaneous, Rajasthan General Knowledge Quiz, Rajasthan Current GK, Rajasthan currentgk, Rajasthan General Knowledges, Rajasthan Current Affairs, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE QUIZ, Rajasthan CURRENT AFFAIRS, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE, Rajasthan PERSONALITY, Rajasthan GK, Rajasthan BUSINESS GK, Rajasthan ENVIRONMENT GK, Rajasthan AMAZING FACTS, Rajasthan INDUSTRY NEWS-INDIA, Rajasthan SPORTS GK, Rajasthan COMPETITIVE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS, Rajasthan HISTORY, Rajasthan GEOGRAPHY, Rajasthan CONSTITUTION AND 5 YEAR PLAN, Rajasthan RAILWAY RECRUITMENTS, abour rajasthan, Rajasthan, Rajasthan Festivals Fairs, Rajasthan Geography, rajasthan history, Rajasthan Profile, Rajasthan rajasthan, Rajasthan Tourist

rajasthan population 2011

http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif

Population Sex Ratio Rajasthan Census Data 2011


Total Population Rajasthan Census 2011 - 68,621,012
Male Population Rajasthan Census 2011- 35,620,086
Female Population Rajasthan Census 2011- 33,000,926

Census 2011 Sex Ratio Rajasthan - 926
Census 2011 Rajasthan Population Density (per sq km) - 201

Census 2011 Rajasthan Decadal Growth Rate - 21.44%

Census 2011 Rajasthan Literacy Rate - 67.06%

Census 2011 Rajasthan Male Literacy Rate - 80.51%

Census 2011 Rajasthan Female Literacy Rate - 52.66%



Rajasthan History, Rajasthan Economy, Rajasthan Polity, Geography of Rajasthan, Rajasthan Books and Authors, Rajasthan Awards and Honours, Rajasthan Miscellaneous, Rajasthan General Knowledge Quiz, Rajasthan Current GK, Rajasthan currentgk, Rajasthan General Knowledges, Rajasthan Current Affairs, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE QUIZ, Rajasthan CURRENT AFFAIRS, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE, Rajasthan PERSONALITY, Rajasthan GK, Rajasthan BUSINESS GK, Rajasthan ENVIRONMENT GK, Rajasthan AMAZING FACTS, Rajasthan INDUSTRY NEWS-INDIA, Rajasthan SPORTS GK, Rajasthan COMPETITIVE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS, Rajasthan HISTORY, Rajasthan GEOGRAPHY, Rajasthan CONSTITUTION AND 5 YEAR PLAN, Rajasthan RAILWAY RECRUITMENTS, abour rajasthan, Rajasthan, Rajasthan Festivals Fairs, Rajasthan Geography, rajasthan history, Rajasthan Profile, Rajasthan rajasthan, Rajasthan Tourist

rajasthan dairy development

http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif
Rajasthan History, Rajasthan Economy, Rajasthan Polity, Geography of Rajasthan, Rajasthan Books and Authors, Rajasthan Awards and Honours, Rajasthan Miscellaneous, Rajasthan General Knowledge Quiz, Rajasthan Current GK, Rajasthan currentgk, Rajasthan General Knowledges, Rajasthan Current Affairs, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE QUIZ, Rajasthan CURRENT AFFAIRS, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE, Rajasthan PERSONALITY, Rajasthan GK, Rajasthan BUSINESS GK, Rajasthan ENVIRONMENT GK, Rajasthan AMAZING FACTS, Rajasthan INDUSTRY NEWS-INDIA, Rajasthan SPORTS GK, Rajasthan COMPETITIVE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS, Rajasthan HISTORY, Rajasthan GEOGRAPHY, Rajasthan CONSTITUTION AND 5 YEAR PLAN, Rajasthan RAILWAY RECRUITMENTS, abour rajasthan, Rajasthan, Rajasthan Festivals Fairs, Rajasthan Geography, rajasthan history, Rajasthan Profile, Rajasthan rajasthan, Rajasthan Tourist

Rajasthan livestock

http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif
Rajasthan History, Rajasthan Economy, Rajasthan Polity, Geography of Rajasthan, Rajasthan Books and Authors, Rajasthan Awards and Honours, Rajasthan Miscellaneous, Rajasthan General Knowledge Quiz, Rajasthan Current GK, Rajasthan currentgk, Rajasthan General Knowledges, Rajasthan Current Affairs, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE QUIZ, Rajasthan CURRENT AFFAIRS, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE, Rajasthan PERSONALITY, Rajasthan GK, Rajasthan BUSINESS GK, Rajasthan ENVIRONMENT GK, Rajasthan AMAZING FACTS, Rajasthan INDUSTRY NEWS-INDIA, Rajasthan SPORTS GK, Rajasthan COMPETITIVE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS, Rajasthan HISTORY, Rajasthan GEOGRAPHY, Rajasthan CONSTITUTION AND 5 YEAR PLAN, Rajasthan RAILWAY RECRUITMENTS, abour rajasthan, Rajasthan, Rajasthan Festivals Fairs, Rajasthan Geography, rajasthan history, Rajasthan Profile, Rajasthan rajasthan, Rajasthan Tourist

rajasthan agriculture

http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif

Agricultural Situation of Rajasthan

Rajasthan is an agrarian state, where eighty percent of the total population resides in rural area and largely dependent on agriculture as the source of their livelihood. The economy of state is mostly depended on agriculture. 22.5 percent of state’s GDP comes from agriculture. Recognized as the largest state of India, Rajasthan has cultivated area of almost 20 million hectares but due to some unavoidable circumstances on 20% of the total cultivated area is irrigated. This really is a tense situation.

The weather is arid and hot. Large portion of terrain is dry. Droughts are common in Rajasthan and state has experienced some severe droughts in last few decades. Due to unstable weather conditions farmers have to depend on both  rainfed and ground water agriculture. With the decreasing ground water level the cropping situation is more terrible as the  farmers in the state have to survive mostly on ground water received from Punjab Rivers in the north, the Narmada River in the south and the Agra Canals from Haryana and Uttar Pradesh are the water providing sources to the dry land.  Northwestern Rajasthan is irrigated by the Indira Gandhi Canal. Irrigation is done through electric pumps.

Despite of this the traditional cropping pattern is still continuing by using camels and buffaloes. Nowadays farmers are using tractors for this purpose. The use of chemical fertilizers and pesticides has increased the crop productivity and nowthe state is self sufficient in the production of food grains.

The two major crops sown in the region are Rabi crops and Khariff Crops.

Rabi Crops: Also known as winter crops are mainly the crops depended on ground water irrigation. These are the crops which are cultivated in the months of October and November and are harvested in the months of March and April. The crops sown during rabi season are Barley, Wheat, Gram, Pulses and Oil Seeds. The major oil seeds are Rape and Mustard.

Khariff Crops: Also known as rainfed crops are sown in the months of June and July and harvested in the months of September and October. These are the crops which are totally depended on rains, where there is good rain there is bumper production. The crops of this season include Bajra, Pulses, Jowar, Maize and Ground Nuts.

The areas which have huge basket of water or have maximum water sources are involved in producing high-yielding varieties of rice.

Some area of Rajasthan has black soil which is suitable for the production of cash crops like cotton. In some areas vegetables and fruit crops are grown.

The major crops of Rajasthan can  be mentioned as follows:

Bajra(Pennisetum typhoideum) is normally consumed by  the rural poor, the tribal community migrating from one place to another. Rajasthan is the largest producer of bajra in India.

Juar(Sorghum vulgare) is an important pulse crop grown during the monsoon.

Gram(Cicer arietinum) is also one of the major pulse crop grown in rabi season.

Wheat(Triticum sp.) is the major crop of Rajasthan grown almost in whole state.

Barley(Hordeum vulgare) is the second largest crop in Rajasthan.

Maize(Zea mays) is mostly consumed by the  Bhil tribes in the Aravalli region. In northern Rajasthan, maize is interestingly eaten with butter and the green leaf of the mustard plant.

Groundnut is an oilseed cash crop grown in khariff season.

Sesame (Sesamum indicum)  Rajasthan is  the second highest producer sesame  in India.

Cotton(Gossypium sp.) recognized as a cash crop. Cotton has played an important role in making Rajasthani textile industry famous in world.

Agriculture Industry in Rajasthan

The Economy of the state of Rajasthan mainly depends on the agricultural sector for it accounts for almost 22.5% of the state's economy. In the state of Rajasthan, the total area that has been cultivated is around 20 million hectares and 20% of the area out of this is irrigated.
Rajasthan surprises most observers with its highly diversified agricultural produce. The State is India's largest producer of oilseeds (rapeseed & mustard), seed spices (coriander, cumin and fenugreek), coarse cereals and 'bajra' in India and accounts for close to 70% of the countries production of guar. The State is major producer of soybean, food grains, gram, groundnut and pulses.
Many kinds of fruits and vegetables are grown in Rajasthan. The agricultural farms are mainly irrigated with the help of tanks and wells. This sector has given a major boost to the Economy in Rajasthan.
Though there are vast tracts of the desert in western Rajasthan, the ecological environment is semi-arid; in eastern Rajasthan, where rivers and a lush green cover are present, there is more rain, and the seasonal crops are plentiful. In these harsh climatic conditions, women tend to the cattle and their milking, while the elderly or the young take them out to pastures for grazing.
  
In the past, when agriculture was a risky affair, it became necessary to raise cattle for survival, a tradition that has continued to grow, turning Rajasthan into one of the states that have benefited from the 'white revolution'. It is the men who work in the fields. Since most have land holdings that are not too large, the use of mechanized farming methods is still not in prevalence, though tractors are sometimes hired at the time of sowing. For most part, the farmers use a method of ploughing that dates back thousands of years to the Indus Valley Civilization. Camels, and sometimes buffaloes, are used for pulling the plough.
Three important crops grown here are wheat, corn and millets, with the last being used for baking breads in the villages, while those in larger towns show a preference for wheat flour. Pulses are another important crop, since this forms the basis of the lentils required for cooking meals. Sesame and groundnut are grown and are important sources of cooking oil.
The land is still not used for growing vegetables other than crops of potatoes, and more recently, tomatoes. However, the water of the Indira Gandhi Canal (Rajasthan Canal) is now helping in the cultivation of a handsome crop of citrus fruits, including tangerines, oranges and lemons.
Fresh vegetables have not formed a part of the traditional cuisine of the state therefore it is still not being grown. Dehydrated vegetables - sangri and gwarphali from the bean families and kakri from the cucumber family - can be eaten when fresh, or stored for use in later months, and village diets still consume these.
However, in recent years, with transport communications between towns, the availability of fresh vegetables in towns and cities has increased. The state also has large cultivations of watermelons, which is the perfect way of quenching one's thirst.

Rajasthan History, Rajasthan Economy, Rajasthan Polity, Geography of Rajasthan, Rajasthan Books and Authors, Rajasthan Awards and Honours, Rajasthan Miscellaneous, Rajasthan General Knowledge Quiz, Rajasthan Current GK, Rajasthan currentgk, Rajasthan General Knowledges, Rajasthan Current Affairs, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE QUIZ, Rajasthan CURRENT AFFAIRS, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE, Rajasthan PERSONALITY, Rajasthan GK, Rajasthan BUSINESS GK, Rajasthan ENVIRONMENT GK, Rajasthan AMAZING FACTS, Rajasthan INDUSTRY NEWS-INDIA, Rajasthan SPORTS GK, Rajasthan COMPETITIVE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS, Rajasthan HISTORY, Rajasthan GEOGRAPHY, Rajasthan CONSTITUTION AND 5 YEAR PLAN, Rajasthan RAILWAY RECRUITMENTS, abour rajasthan, Rajasthan, Rajasthan Festivals Fairs, Rajasthan Geography, rajasthan history, Rajasthan Profile, Rajasthan rajasthan, Rajasthan Tourist

rajasthan wildlife conservation

http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif

Forest Act Rules
CENTRAL AND STATE WILDLIFE ACTS AND RULES ENFORCED IN THE STATE
As regards Wildlife, Wildlife Protection Act. 1972 is applicable in the State under the various provisions of the Act the following rules have been made by the State Govt. to undertake the task of Conservation of Wildlife in the State:-
  • The Wildlife (Protection) Rajasthan Rules, 1977.
     
  • The Wildlife (Stock Declaration) Rules, 1973.
     
  • The Wildlife (Transaction & Taxidermy) Rules, 1973.
     
  • The Wildlife (Stock Declaration) Central Rules, 1973.
     
  • The Wildlife (Protection) Licensing, (Additional matters for consideration) rules, 1983.
     
  • Wild Life Protection Rules, 1995.
     
  • Wildlife Specified Plants (Conditions for Possession by Licensee) Rules 1995.
     
  • Wildlife (Specified Plants Stock Declaration) Central Rules, 1995.
     
  • Recognition of Zoo Rules, 1992.
     
  • Guidelines for appointment of Honorary Wildlife Warden.
     
  • Rules prescribed for the use of the emblem approved for the State Board for the preservation of Wildlife in Rajasthan.
Rajasthan History, Rajasthan Economy, Rajasthan Polity, Geography of Rajasthan, Rajasthan Books and Authors, Rajasthan Awards and Honours, Rajasthan Miscellaneous, Rajasthan General Knowledge Quiz, Rajasthan Current GK, Rajasthan currentgk, Rajasthan General Knowledges, Rajasthan Current Affairs, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE QUIZ, Rajasthan CURRENT AFFAIRS, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE, Rajasthan PERSONALITY, Rajasthan GK, Rajasthan BUSINESS GK, Rajasthan ENVIRONMENT GK, Rajasthan AMAZING FACTS, Rajasthan INDUSTRY NEWS-INDIA, Rajasthan SPORTS GK, Rajasthan COMPETITIVE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS, Rajasthan HISTORY, Rajasthan GEOGRAPHY, Rajasthan CONSTITUTION AND 5 YEAR PLAN, Rajasthan RAILWAY RECRUITMENTS, abour rajasthan, Rajasthan, Rajasthan Festivals Fairs, Rajasthan Geography, rajasthan history, Rajasthan Profile, Rajasthan rajasthan, Rajasthan Tourist

Rajasthan Forest

http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif

Mehrangarh Fort: One of finest among Rajasthan forts, Mehrangarh Fort in Jodhpur is a magnificent and imposing structure, with a commanding view of the surrounding landscape. Seemingly growing out of the rocky cliff on which it is perched, the fort is situated at an altitude of about 125 metres and is spread over an area of 5 sq. km with seven gates. One could drive up or walk to the top of the small and not so steep hill. Driving or walking up, the sheer rock face from where emerges the tall and massive sandstone wall of Mehrangarh looks awesome indeed. Not to be missed when on Rajasthan tour.

Chittaurgarh Fort: Standing tall in one of the oldest cities in Rajasthan, the Chittaurgarh Fort perched on a 152-m-high rocky hill. The Chittaurgarh Fort epitomises the doomed romantic ideal of Rajput chivalry. The fort with its impressive location and colourful history is the main source of attraction in the town. The immense stretch of the walls and the ruined palaces relate the saga of innumerable sieges and heroism. The modern town of Chittor lies at the foot of the hill. Not to be missed during vacations in Rajasthan.

Kumbhalgarh Fort: Set amidst a cluster of thirteen mountain peaks of the Aravali range, the formidable medieval citadel of Kumbhalgarh Fort stands a wary sentinel to the past glory of its kings and princes. Rising from a prominent ridge, 1,914 m above the sea level, the fort was built in 15th century AD by Maharana Kumbha (AD 1419-63) and is the principal fort after Chittaurgarh, lying 90 km northwest of Udaipur.

Jaisalmer Fort: The 'golden city', Jaisalmer is one of the most exotic cities in the whole of Rajasthan. The Jaisalmer Fort was built by Rawal Jaisal in 1156 A.D. The soaring walls of the fort gives a glowing golden in the rays of the setting sun, making it seem to rise out of the surrounding yellow sand.

Taragarh Fort: The Taragarh Fort, built in 1354, with its imposing structure of stone, is situated on a steep hill and has massive battlements and ramparts. The fort also provides a panoramic view of the entire town of Bundi. A must for tourist on Rajasthan holidays.

Amber & Jaigarh Fort: A classic example of Rajasthan fort-palace, the Ambar Fort was started by Man Singh I in 1592 and completed by his descendant Jai Singh I. Its rugged forbidding exterior belies an inner paradise where a beautiful fusion of Mughal and Hindu styles finds its ultimate refinement. In the foreground is the Maota Lake with breathtaking reflections of the magnificent Amber Fort-Palace. For an experience that's truly royal, tourists can reach the fort through snaking pathways on elephant back. And standing close is the Jaigarh Fort. Perched on a cliff and surrounded by huge battlements with inside walkways offering stunning views on all sides, Jaigarh Fort offers stunning views of Jaipur below.

Dundlod Fort and Palace: Once the abode of Prince and Princes, today Dundlod Fort and Palace is one of the leading heritage hotels in Rajasthan and provides complete comfort with royal hospitality to visitors traveling to Rajasthan. Dundlod Fort and Palace is situated in Dundlod, a small village situated in the heart of the Shekhawati region. Visiting this village is like visiting an open-air art gallery that has not changed much since the time it was built. The fort of Dundlod is an embodiment of the cultural amalgamation of the Rajputana and Mughal Schools of Art and Architecture.

Fort Rajwada: Situated in Jaisalmer, the golden city of Rajasthan, Fort Rajwada stands tall with its rich heritage, picturesque with exquisite architecture. Located in 20 acres of land, this princely home has an interior decor, created by the genius of renowned opera set designer, Ms. Stephanie Engeln. Converted into a heritage hotel now, Fort Rajwada offers a unique experience to tourists on Rajasthan travel.

Rajasthan History, Rajasthan Economy, Rajasthan Polity, Geography of Rajasthan, Rajasthan Books and Authors, Rajasthan Awards and Honours, Rajasthan Miscellaneous, Rajasthan General Knowledge Quiz, Rajasthan Current GK, Rajasthan currentgk, Rajasthan General Knowledges, Rajasthan Current Affairs, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE QUIZ, Rajasthan CURRENT AFFAIRS, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE, Rajasthan PERSONALITY, Rajasthan GK, Rajasthan BUSINESS GK, Rajasthan ENVIRONMENT GK, Rajasthan AMAZING FACTS, Rajasthan INDUSTRY NEWS-INDIA, Rajasthan SPORTS GK, Rajasthan COMPETITIVE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS, Rajasthan HISTORY, Rajasthan GEOGRAPHY, Rajasthan CONSTITUTION AND 5 YEAR PLAN, Rajasthan RAILWAY RECRUITMENTS, abour rajasthan, Rajasthan, Rajasthan Festivals Fairs, Rajasthan Geography, rajasthan history, Rajasthan Profile, Rajasthan rajasthan, Rajasthan Tourist

Rajasthan Rivers And Lakesers

http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif
Lakes of Rajasthan

The arid land of Rajasthan is known for its exquisite forts, palaces and Temples. Rajasthan is one of the state which is blessed with the natural beauty. Rajasthan attracts most of the tourists from all parts of the world. However, one will not believe that there are many lakes man made as well as natural present lakes in this arid land. There are many lakes in Rajasthan each has its own historic importance and beauty. With the visits to these lakes, you will be rekindled with the pleasure of the serene atmosphere.

Lake Pichola :


Lake Pichola is the most beautiful and important lake in Rajasthan. This lake is located in the lake city of Rajasthan-Udaipur. This Lake provides you with the spectacular beauty. Two of the major attraction of Udaipur are located in and around this lake. The famous Lake Palace is situated right in the heart of the lake. You will have the Exclusive right to relish boat ride in the Lake. You can enjoy this ride early in the morning or in the romantic sunset evening which spreads an enchanting atmosphere on the lake and bordering areas. This lake is two miles long and one-mile wide. The construction of this lake was started in 14th century and was eventually completed by Maharana Udai Singh in 16th century.

Gadsisar Lake :

Gadsisar Lake is located in the arid region of Jaisalmer. This Lake was once the only source of water in the entire city. You will find many temples and shrines around the lake. The main attraction of this lake is Tillon ki pol a yellow sand stone arcade which was constructed by a prostitute against the wish of the king.

Fateh Sagar Lake :

This is one of the very important lake in udaipur. This lake was constructed by Maharana Jai Singh in 1678 but it was destroyed by a disastrous flood. It was again rebuild by Maharana Fateh Singh. This lake was constructed to fulfill the purpose of irrigation at that time but now it solves the drinking purpose too. This lake is hovered by three islands filled with a solar observatory, jet fountain and a public park. You can also take the pleasure of boat ride in the lake with the enchanting eyeshot of hills on three sides.

Kailana Lake :

This is an artificial lake located in Jaisalmer. This lake is known for its scenic beauty. This lake is a perfect picnic spot. As one can enjoy the breath taking sunsets and relish the picturesque of the lake.

Gaib Sagar Lake :

This lake is located in Dungarpur. This lake is known to be paradise for birds as you will find many birds hovering around. The holy shrine of shrinathji is placed along the bank of this lake.

Sardar Samand Lake :


This lake is located in Jodhpur. This Lake gives you a rich urban culture touch as you pass by Bishnoi village. The serene water of Sardar Samand Lake waves out many migratory birds. You will come across chinkara, Blackbuck and Neelgai on your journey.

Rajasthan History, Rajasthan Economy, Rajasthan Polity, Geography of Rajasthan, Rajasthan Books and Authors, Rajasthan Awards and Honours, Rajasthan Miscellaneous, Rajasthan General Knowledge Quiz, Rajasthan Current GK, Rajasthan currentgk, Rajasthan General Knowledges, Rajasthan Current Affairs, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE QUIZ, Rajasthan CURRENT AFFAIRS, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE, Rajasthan PERSONALITY, Rajasthan GK, Rajasthan BUSINESS GK, Rajasthan ENVIRONMENT GK, Rajasthan AMAZING FACTS, Rajasthan INDUSTRY NEWS-INDIA, Rajasthan SPORTS GK, Rajasthan COMPETITIVE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS, Rajasthan HISTORY, Rajasthan GEOGRAPHY, Rajasthan CONSTITUTION AND 5 YEAR PLAN, Rajasthan RAILWAY RECRUITMENTS, abour rajasthan, Rajasthan, Rajasthan Festivals Fairs, Rajasthan Geography, rajasthan history, Rajasthan Profile, Rajasthan rajasthan, Rajasthan Tourist

rajasthan climate

http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif
Climate of Rajasthan
Given its varied topography, the climate of Rajasthan greatly varies throughout the state. In the west, Rajasthan is relatively dry and infertile; this area includes some of the Thar Desert, also known as the Great Indian Desert. In the southwestern part of the state, the land is wetter, hilly and more fertile. The climate varies throughout Rajasthan. On average winter temperatures range from 8° to 28° C (46° to 82° F) and summer temperatures range from 25° to 46° C (77° to 115° F). Average rainfall also varies; the western deserts accumulate about 100 mm (about 4 in) annually, while the southeastern part of the state receives 650 mm (26 in) annually, most of which falls from July through September during the monsoon season. The best time to travel to Rajasthan is during the winter, or cold season, which extends from December to March. January is the coolest month of the year.

Spanning an area of 3,42,000 Sq Km, it's vast size and latitudinal variation have provided Rajasthan with varied climate.

The climate of state may be described as tropical monsoon, but varies considerably from area to area and place to place. its extremes of temperature ranging from frost cold winters to scorching heat, dry summer. The average annual rainfall varies between  50 - 800 mm.
Thar Desert
The great Indian Desert Thar constitutes a fascinating region. It is, in fact the eastern extremity of the northern tropical desert belt which starts from Atlantic coast of Africa through the Sahara on to parts of Arabia, Iran and Pakistan. It extends to over 2,86,000 Sq KM in India. It spreads over 2,08,750 Sq KM in Rajasthan.

It is noticeably different from other deserts of the world. It does not have typical oasis and has no indigenous palm or cacti. Thar desert is the world's most thickly populated desert (83 persons/KM) giving it the dubious distinction of being its most ecologically disturbed desert. In fact, it owes its origin to the climatic oscillations that occurred as a part of the last phase of glaciation during the Pleistocene era.
The most spectacular among the land forms, the sand dunes cover around 58% of the Thar.

That desert provides shelter to wide range of wild animals and plants. It also has large number of



Rajasthan History, Rajasthan Economy, Rajasthan Polity, Geography of Rajasthan, Rajasthan Books and Authors, Rajasthan Awards and Honours, Rajasthan Miscellaneous, Rajasthan General Knowledge Quiz, Rajasthan Current GK, Rajasthan currentgk, Rajasthan General Knowledges, Rajasthan Current Affairs, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE QUIZ, Rajasthan CURRENT AFFAIRS, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE, Rajasthan PERSONALITY, Rajasthan GK, Rajasthan BUSINESS GK, Rajasthan ENVIRONMENT GK, Rajasthan AMAZING FACTS, Rajasthan INDUSTRY NEWS-INDIA, Rajasthan SPORTS GK, Rajasthan COMPETITIVE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS, Rajasthan HISTORY, Rajasthan GEOGRAPHY, Rajasthan CONSTITUTION AND 5 YEAR PLAN, Rajasthan RAILWAY RECRUITMENTS, abour rajasthan, Rajasthan, Rajasthan Festivals Fairs, Rajasthan Geography, rajasthan history, Rajasthan Profile, Rajasthan rajasthan, Rajasthan Tourist

rajasthan relief features

http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif
Rajasthan History, Rajasthan Economy, Rajasthan Polity, Geography of Rajasthan, Rajasthan Books and Authors, Rajasthan Awards and Honours, Rajasthan Miscellaneous, Rajasthan General Knowledge Quiz, Rajasthan Current GK, Rajasthan currentgk, Rajasthan General Knowledges, Rajasthan Current Affairs, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE QUIZ, Rajasthan CURRENT AFFAIRS, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE, Rajasthan PERSONALITY, Rajasthan GK, Rajasthan BUSINESS GK, Rajasthan ENVIRONMENT GK, Rajasthan AMAZING FACTS, Rajasthan INDUSTRY NEWS-INDIA, Rajasthan SPORTS GK, Rajasthan COMPETITIVE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS, Rajasthan HISTORY, Rajasthan GEOGRAPHY, Rajasthan CONSTITUTION AND 5 YEAR PLAN, Rajasthan RAILWAY RECRUITMENTS, abour rajasthan, Rajasthan, Rajasthan Festivals Fairs, Rajasthan Geography, rajasthan history, Rajasthan Profile, Rajasthan rajasthan, Rajasthan Tourist

Rajasthan Forts and places

http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif
One of the best ways to experience the royal grandeur of Rajasthan during your travel is by touring the many majestic forts that can be found anywhere and everywhere - on the rugged and rocky Aravalis hilltops, in dense forests, over the ridge and even in the middle of the Thar desert. Rajasthan is the only place having the highest number of forts and palaces in the world. The forts of Rajasthan still linger with the magic of the fierce culture and traditions of the land.

Mehrangarh Fort: One of finest among Rajasthan forts, Mehrangarh Fort in Jodhpur is a magnificent and imposing structure, with a commanding view of the surrounding landscape. Seemingly growing out of the rocky cliff on which it is perched, the fort is situated at an altitude of about 125 metres and is spread over an area of 5 sq. km with seven gates. One could drive up or walk to the top of the small and not so steep hill. Driving or walking up, the sheer rock face from where emerges the tall and massive sandstone wall of Mehrangarh looks awesome indeed. Not to be missed when on Rajasthan tour.

Chittaurgarh Fort: Standing tall in one of the oldest cities in Rajasthan, the Chittaurgarh Fort perched on a 152-m-high rocky hill. The Chittaurgarh Fort epitomises the doomed romantic ideal of Rajput chivalry. The fort with its impressive location and colourful history is the main source of attraction in the town. The immense stretch of the walls and the ruined palaces relate the saga of innumerable sieges and heroism. The modern town of Chittor lies at the foot of the hill. Not to be missed during vacations in Rajasthan.

Kumbhalgarh Fort: Set amidst a cluster of thirteen mountain peaks of the Aravali range, the formidable medieval citadel of Kumbhalgarh Fort stands a wary sentinel to the past glory of its kings and princes. Rising from a prominent ridge, 1,914 m above the sea level, the fort was built in 15th century AD by Maharana Kumbha (AD 1419-63) and is the principal fort after Chittaurgarh, lying 90 km northwest of Udaipur.

Jaisalmer Fort: The 'golden city', Jaisalmer is one of the most exotic cities in the whole of Rajasthan. The Jaisalmer Fort was built by Rawal Jaisal in 1156 A.D. The soaring walls of the fort gives a glowing golden in the rays of the setting sun, making it seem to rise out of the surrounding yellow sand.

Taragarh Fort: The Taragarh Fort, built in 1354, with its imposing structure of stone, is situated on a steep hill and has massive battlements and ramparts. The fort also provides a panoramic view of the entire town of Bundi. A must for tourist on Rajasthan holidays.

Amber & Jaigarh Fort: A classic example of Rajasthan fort-palace, the Ambar Fort was started by Man Singh I in 1592 and completed by his descendant Jai Singh I. Its rugged forbidding exterior belies an inner paradise where a beautiful fusion of Mughal and Hindu styles finds its ultimate refinement. In the foreground is the Maota Lake with breathtaking reflections of the magnificent Amber Fort-Palace. For an experience that's truly royal, tourists can reach the fort through snaking pathways on elephant back. And standing close is the Jaigarh Fort. Perched on a cliff and surrounded by huge battlements with inside walkways offering stunning views on all sides, Jaigarh Fort offers stunning views of Jaipur below.

Dundlod Fort and Palace: Once the abode of Prince and Princes, today Dundlod Fort and Palace is one of the leading heritage hotels in Rajasthan and provides complete comfort with royal hospitality to visitors traveling to Rajasthan. Dundlod Fort and Palace is situated in Dundlod, a small village situated in the heart of the Shekhawati region. Visiting this village is like visiting an open-air art gallery that has not changed much since the time it was built. The fort of Dundlod is an embodiment of the cultural amalgamation of the Rajputana and Mughal Schools of Art and Architecture.

Fort Rajwada: Situated in Jaisalmer, the golden city of Rajasthan, Fort Rajwada stands tall with its rich heritage, picturesque with exquisite architecture. Located in 20 acres of land, this princely home has an interior decor, created by the genius of renowned opera set designer, Ms. Stephanie Engeln. Converted into a heritage hotel now, Fort Rajwada offers a unique experience to tourists on Rajasthan travel. Rajasthan History, Rajasthan Economy, Rajasthan Polity, Geography of Rajasthan, Rajasthan Books and Authors, Rajasthan Awards and Honours, Rajasthan Miscellaneous, Rajasthan General Knowledge Quiz, Rajasthan Current GK, Rajasthan curre ntgk, Rajasthan General Knowledges, Rajasthan Current Affairs, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE QUIZ, Rajasthan CURRENT AFFAIRS, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE, Rajasthan PERSONALITY, Rajasthan GK, Rajasthan BUSINESS GK, Rajasthan ENVIRONMENT GK, Rajasthan AMAZING FACTS, Rajasthan INDUSTRY NEWS-INDIA, Rajasthan SPORTS GK, Rajasthan COMPETITIVE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS, Rajasthan HISTORY, Rajasthan GEOGRAPHY, Rajasthan CONSTITUTION AND 5 YEAR PLAN, Rajasthan RAILWAY RECRUITMENTS, abour rajasthan, Rajasthan, Rajasthan Festivals Fairs, Rajasthan Geography, rajasthan history, Rajasthan Profile, Rajasthan rajasthan, Rajasthan Tourist

rajasthan location and extent

http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif
The location of Rajasthan is in the northwestern part of the Indian subcontinent. It is bounded on the west and northwest by Pakistan, on the north and northeast by the states of Punjab, Haryana and Uttar Pradesh, on the east and southeast by the states of Uttar Pradesh and Madhya Pradesh, and on the southwest by the state of Gujarat. The Tropic of Cancer passes through its southern tip in the Banswara district. The state has an area of 132,140 square miles (342,239 square kilometres).

Rajasthan is located in the Thar Desert region and is composed of two distinct geographical regions, the dividing line being the Aravalis, the oldest mountain chain in India. Aravalis runs southwest to northeast, the last low ridge ending up in Delhi. These hills block the southeast monsoon so the eastern region receives good rainfall and parts of it are covered with dense green forests of sal, axlewood, dhak, and mesquite.

Climate of Rajasthan
Given its varied topography, the climate of Rajasthan greatly varies throughout the state. In the west, Rajasthan is relatively dry and infertile; this area includes some of the Thar Desert, also known as the Great Indian Desert. In the southwestern part of the state, the land is wetter, hilly and more fertile. The climate varies throughout Rajasthan. On average winter temperatures range from 8° to 28° C (46° to 82° F) and summer temperatures range from 25° to 46° C (77° to 115° F). Average rainfall also varies; the western deserts accumulate about 100 mm (about 4 in) annually, while the southeastern part of the state receives 650 mm (26 in) annually, most of which falls from July through September during the monsoon season. The best time to travel to Rajasthan is during the winter, or cold season, which extends from December to March. January is the coolest month of the year.

RPSC 2nd Grade GK Solved Paper

http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif
,,,,
Enter your email address:


After Subscribe plz check your Email ID & click link
Rajasthan History, Rajasthan Economy, Rajasthan Polity, Geography of Rajasthan, Rajasthan Books and Authors, Rajasthan Awards and Honours, Rajasthan Miscellaneous, Rajasthan General Knowledge Quiz, Rajasthan Current GK, Rajasthan currentgk, Rajasthan General Knowledges, Rajasthan Current Affairs, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE QUIZ, Rajasthan CURRENT AFFAIRS, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE, Rajasthan PERSONALITY, Rajasthan GK, Rajasthan BUSINESS GK, Rajasthan ENVIRONMENT GK, Rajasthan AMAZING FACTS, Rajasthan INDUSTRY NEWS-INDIA, Rajasthan SPORTS GK, Rajasthan COMPETITIVE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS, Rajasthan HISTORY, Rajasthan GEOGRAPHY, Rajasthan CONSTITUTION AND 5 YEAR PLAN, Rajasthan RAILWAY RECRUITMENTS, abour rajasthan, Rajasthan, Rajasthan Festivals Fairs, Rajasthan Geography, rajasthan history, Rajasthan Profile, Rajasthan rajasthan, Rajasthan Tourist

RPSC 2nd Grade gk Answer Key

http://i.picasion.com/pic75/ba021c81b673a182a282814f94cfbb80.gif
,,,,
Enter your email address:


After Subscribe plz check your Email ID & click link

sarkari naukri, Sarkari and Government Jobs in Central/State Government, THE SARKARI NAUKRI. GOVERNMENT JOBS IN BANKS, RAILWAYS, HAL, MTNL, UPSC, SSC, PSC, BSNL, GAIL, www.job.mynohar.com is useful for all Free Sample Papers, Solved Model Papers, Solved Question Papers, Bank Sample Papers, UPSC Sample Paper, B.Ed Solved Papers, General Awareness Solved Papers, Indian Competitive Exams, Railway Recruitment Board Exams Paper, SSC Sample Paper , CBSE Sample Paper , Employment News , Rozgar news, job news, Results etc ,Published by www.job.mynohar.com
World Histor, Indian History, Indian Economy, Indian Polity, General Science, Geography of India, Books and Authors, Awards and Honours, World : Miscellaneous, India : Miscellaneous, General Knowledge Quiz,Current GK, currentgk, General Knowledges, Current Affairs, GENERAL KNOWLEDGE QUIZ,CURRENT AFFAIRS,GENERAL KNOWLEDGE, PERSONALITY,WHO'S WHO,INDIA GK,WORDS AND VOCABULARY,BUSINESS GK,SCIENCE GK, ENVIRONMENT GK, AMAZING FACTS,BANK PO AND CLERICAL EXAM QUESTIONS,INDIA'S ECONOMY,BRAIN TEASERS,INDUSTRY NEWS-INDIA,SPORTS GK,COMPETITIVE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS,HISTORY,GEOGRAPHY,INDIAN CONSTITUTION AND 5 YEAR PLAN,GK FOR MBA ENTRANCE EXAMINATIONS, MAT,SNAP 2010,INTERVIEW TECHNIQUES, GROUP DISCUSSION, RAILWAY RECRUITMENTS, UPSC, IAS, FREE QUIZZES2011,Current GK, GK Quiz,india current gk,Latest GK, Parliament of India, General Knowledge Current,Current GK, current general knowledge, currentgk, General Knowledge Today ,Current Affairs, Latest GK,
World Histor, Indian History, Indian Economy, Indian Polity, General Science, Geography of India, Books and Authors, Awards and Honours, World : Miscellaneous, India : Miscellaneous, General Knowledge Quiz,Current GK, currentgk, General Knowledges, Current Affairs, GENERAL KNOWLEDGE QUIZ,CURRENT AFFAIRS,GENERAL KNOWLEDGE, PERSONALITY,WHO'S WHO,INDIA GK,WORDS AND VOCABULARY,BUSINESS GK,SCIENCE GK, ENVIRONMENT GK, AMAZING FACTS,BANK PO AND CLERICAL EXAM QUESTIONS,INDIA'S ECONOMY,BRAIN TEASERS,INDUSTRY NEWS-INDIA,SPORTS GK,COMPETITIVE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS,HISTORY,GEOGRAPHY,INDIAN CONSTITUTION AND 5 YEAR PLAN,GK FOR MBA ENTRANCE EXAMINATIONS, MAT,SNAP 2010,INTERVIEW TECHNIQUES, GROUP DISCUSSION, RAILWAY RECRUITMENTS, UPSC, IAS, FREE QUIZZES2011,Current GK, GK Quiz,india current gk,Latest GK, Parliament of India, General Knowledge Current,Current GK, current general knowledge, currentgk, General Knowledge Today ,Current Affairs, Latest GK,
Rajasthan History, Rajasthan Economy, Rajasthan Polity, Geography of Rajasthan, Rajasthan Books and Authors, Rajasthan Awards and Honours, Rajasthan Miscellaneous, Rajasthan General Knowledge Quiz, Rajasthan Current GK, Rajasthan currentgk, Rajasthan General Knowledges, Rajasthan Current Affairs, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE QUIZ, Rajasthan CURRENT AFFAIRS, Rajasthan GENERAL KNOWLEDGE, Rajasthan PERSONALITY, Rajasthan GK, Rajasthan BUSINESS GK, Rajasthan ENVIRONMENT GK, Rajasthan AMAZING FACTS, Rajasthan INDUSTRY NEWS-INDIA, Rajasthan SPORTS GK, Rajasthan COMPETITIVE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS, Rajasthan HISTORY, Rajasthan GEOGRAPHY, Rajasthan CONSTITUTION AND 5 YEAR PLAN, Rajasthan RAILWAY RECRUITMENTS, abour rajasthan, Rajasthan, Rajasthan Festivals Fairs, Rajasthan Geography, rajasthan history, Rajasthan Profile, Rajasthan rajasthan, Rajasthan Tourist

http://recruitment4yo.blogspot.in/p/join-by-mail-all-info.html

Popular Posts